Zmienność zasobów glikolitycznych mięśnia longissimus lumborum w 45. min po uboju a wartość wybranych cech jakości mięsa wieprzowego

okładka_książki_Andrzej Zybert_Zmienność zasobów glikolitycznych mięsnia longissimus lumborum w 45 minucie po uboju a wartość wybranych cech jakości mięsa wieprzowego
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 0,27 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 7,20 zł

0.27
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Konwersja mięśnia w mięso jest złożonym procesem w trakcie którego w mięśniach zwierząt po uboju zachodzi szereg procesów biochemicznych oraz zmian fizycznych prowadzących do wykształcenia właściwości fizykochemicznych i sensorycznych mięsa. Kluczową rolę w tym procesie odgrywają przemiany glikolityczne. Zdaniem m.in. Cassens (2000) czy Rosenvold i Andersen (2003), wiedza dotycząca przebiegu poubojowej glokogenolizy w trakcie konwersji mięśnia w mięso oraz mechanizmów ją regulujących ma niebagatelne znaczenie w kształtowaniu się cech jakości mięsa wieprzowego i powinna być wykorzystana w produkcji wieprzowiny wysokiej jakości.

Wydanie: 1 2016

Stron: 160

 ISBN: 978-83-7051-804-2

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl