Wpływ odżywiania na jakość życia Polaków
Opis
Jednym z efektów zmian społeczno-ekonomicznych zachodzących w ostatnim 30-leciu jest wydłużanie się oczekiwanej długości życia Polaków. Jest to pochodną działania wielu czynników, takich jak poprawa statusu ekonomicznego, wzrastający poziom wykształcenia - w tym rosnąca świadomość zdrowotna - oraz rozwój technologiczny w dziedzinie nauk medycznych. Przedstawiony w niniejszej publikacji problem właściwego odżywiania należy rozumieć wielopłaszczyznowo. Nie udziela jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy sposób odżywiania w Polsce doprowadził do zahamowania krzywej wzrostu oczekiwanej długości życia Polaków, jest jedna źródłem danych opartych na dowodach naukowych wskazujących optymalne diety, które służą utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej, zapobiegają zachorowaniom, a także pomagają w okresie rehabilitacji. (Fragment Wstępu).
Wydanie: 1 2021
Stron: 142
ISBN: 978-83-66541-49-8